Pages

Saturday, December 31, 2011

AKHIR ABES DAH CERITA TENTANG DHIA
kisah tentang dhia
Cinta dan simpati tiada ukurannya bagi Dhia yang berdiri antara dua lelaki sangat dikasihinya. Raffi dan Azmi dua lelaki berbeza daripada dua latar belakang. Percintaan tiga segi ini turut menjadi mimpi ngeri apabila ia dicemburui Melly yang berasakan dirinya lebih sesuai.

Azmi sebagai kerani biasa adalah anak seorang imam di kampung disukai ramai kerana sifat rendah diri dan pandai mengambil hati. Hati Dhia sudah lama terpaut pada Azmi, walaupun Raffi jejaka daripada keluarga berada mempunyai kelulusan dari Universiti luar negara juga adalah teman rapat Dhia sejak kecil lagi.

Dhia memilih Azmi sebagai tunangannya, manakala Raffi yang ikhlas menyintai Dhia reda dengan keputusan tersebut. Melly mengambil kesempatan untuk mendekati Raffi dengan memerangkapnya ketika sedang mabuk.Akhirnya Melly mendapati dirinya mengandung, tetapi Raffi tidak mengendahkannya. Tertekan dan terdesak, Melly mengenakan Azmi pula.

Azmi dan Melly ditangkap basah penduduk kampung. Namun Dhia memaafkan Azmi dan majlis pertunangan tetap berlangsung seperti dirancang. Ketika majlis berlangsung keluarga Melly meminta Azmi bertanggungjawab sehingga Melly mengandung. Azmi dan Melly disatukan tanpa kerelaan Dhia.

Hidup Dhia didatangi Zikir seorang arkitek daripada sebuah firma di Kuala Lumpur. Zikir sangat meminati Rose pekerja di firma tersebut. Zikir dan kawan baiknya Fendi mengalami kemalangan jalanraya yang mengakibatkan Fendi meninggal dunia. Ketika majllis pengebumian Fendi, Zikir terlihat Dhia dan terpesona dengan keayuan Dhia.


dan akhir kisah tentang dhia


Dhia dapat rambut palsu dari Melly sebagai hadiah hari jadi. Azmi dan Melly berkahwin. Cancer DHia semakan teruk. Dhia masih merahsiakan penyakit cancer kepada Zikir. Semua kegiatan Salmi terbongkar selepas Melly, Azmi dan Raffi bergaduh di rumah Salmi. Dhia diberi pilihan untuk bermadu atau cerai dengan Zikir. Nenek Zikir, Zetty dan Salmi suruh Dhia bagi kata putus. Dhia tak kesah nak bermadu asalkan ZIkir dapat zuriat.

Malam pertama Rose dan Zikir, Rose nervous nak main tapi Zikir tak nak dia lari ke rumah Dhia dan tidur di sana. Keesokan harinya, Rose mengamuk2 sebab Zikir tak nak malam pertama. Rose nak lempang DHia tapi ditolak dan jatuh. Lalu kelengkang Dhia berdarah dan dihantar ke hospital. Baru la penyakit Dhia terbongkar. Semua sedar yang Dhia adalah angle dalam tentang Dhia.

Dhia mati di hadapan ZIkir. Zikir pun mati bersama-sama dengan DHia berpelukan di atas katil hospital kerana serangan angin ahmar.


...Terima Kasih Kerana Sudi Membaca...

0 nasihat :):

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reservedhttp://firdausf26.blogspot.com/