Pages

Thursday, June 7, 2012

TIP2 DIET

Asslamualaikum semua !.

HIHI hari aku ini gembira sangat2 nak tahu sebab ape? tengok lha my face blog

hoho da berubah 80% beb lebih kurang macam tu lha penat jeb aku ubahsuai

dan tambah2 dekat my face blog smpai 3 hari 2 malam huhu memang penat
tahap gaban gila2 lha. Macam2 aku ubahsuai tau antara korang
semua perasaan atau tak! okey terbaek hehe.Hari ini mood aku
baik so aku nak kongsi sikit dengan korang semua macam mane

cara diet yang betol huhu terlebih dahulu jangan tergopoh-gapah menurunkan
berat badan.Sebaliknya bersabar dan lakukan ia dengan cara yang betol .

1.Nikmati setiap gigitan
Nikmati keenakan makanan yang dimakan. Jangan terburu-buru untuk

menelannya. Dengan cara ini kamu akan berasa cepat kenyang.

2. Sarapan ringan
Semakin besar pinggan, semakin besar keinginan untuk makan.

Paling penting jangan makan yang berat-berat di waktu pagi.

3. Jangan pantang makanan kesukaan
Jangan terlalu mengikat perut sehinggakan makanan kesukaan kamu

pun takut untuk dijamah.Sebaiknya makan apa sahaja asalkan makanan

yang dimakan dalam jumlah yang sedikit.

4. Pilih snack sihat
Pilihlah makanan yang baik untuk kesihatan kamu. Misalnya jus buah,

yogurt buah atau sepotong buah-buahan segar. Selain bagus untuk diet,

ia juga boleh membuatkan kamu berasa cepat kenyang.

5. Potong kecil-kecil
Sebaiknya makanan yang hendak dimakan haruslah dipotong kepada

beberapa bahagian.Misalnya sepotong kuih dipotong tiga atau empat.

Dengan cara ini akan dapat melatih kamu makan dengan tertib dan perlahan.

Harap2 korang semua dapat ikot tip2 ini ok bubye

...Terima Kasih Kerana Sudi Membaca...

2 nasihat :):

  1. hihi..gud share...

    bykkan minum air masak supaye perut terase full..

    then,sentiase sediakan mknn di sisi supaye tak lapar...tp mknn berfiber..mcm CM akan letak roti or biskut..bile lapar je terus mkn...jd nafsu tak besar sgt..sbb da alas perut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu akak bnykkn minum air masak untuk melancarkan sistem percenaan dan makan semasa lapar dan hendak lha berhenti sebelum kenyang ;));));))

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reservedhttp://firdausf26.blogspot.com/