Pages

Monday, July 9, 2012

Tip Rawatan Sembelit



assalamualaikum dan salam sejahtera aku ucapankan ouke aku ada benda nak kongsikan sikit tentang masalah sembelit rasa2 kebanyakan korang penah lalui susah nak buang air besar kan ape pon aku ada tip atau petua untuk rawatan sembelit.



1) Makan buah pisang atau betik selalu.

2) Ambil dua biji pisang lemak manis yang cukup masak. Buang kulitnya dan kisar bersama segelas air. Amalkan minum air pisang ini dua kali sehari sehingga sembuh.

3) Dapatkan akar temu lawak dan segenggam biji sawi. Masukkan ke dalam periuk dengan air secukupnya. Rebus hingga mendidih. Tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik. Tapis dan minum airnya pagi dan petang setiap hari sehingga sembuh.

4) Rebus daun gelenggang dan jadikan ulaman makan bersama nasi setiap hari.

...Terima Kasih Kerana Sudi Membaca...

4 nasihat :):

  1. Nice info ^^

    Eh jom follow n meng-komen belog cik anis pulak >_<

    ReplyDelete
  2. aah..org kata kalo mkn pisang, sng nk lawas...tp mmg suka mkn pisang pon..hehe

    ReplyDelete
  3. Cik Anis|| thankz follow blog kita.Sama2 lha kite follow meng-komen blog antara 1 sama laen :D

    ReplyDelete
  4. iEdA||haha betol tu kak makan pisang memang ada khasiatnyakan kite pon same suka makan pisang jugak lepas ni rajin2 lha makan buah2 tempatan tau ok :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reservedhttp://firdausf26.blogspot.com/