Pages

Sunday, July 15, 2012

Tutorial : Letak background dan border di post title



Baru-baru ni aku ada terima request dari Aiman yang bertanya
tentang cara-cara nak letak background dan border di post title
ok bagi yang berminat untuk belajar boleh ikot tutorial dibawah ni.

1. Log in - Dashboard - Design - Edit HTML -Tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl + F serentak untuk cari perkataan bawah ni

.post h3 {
atau
h3.post-title {
atau yang ini
h4 }

3. Lepas tu copy dan paste kod di bawah di bahagian bawah perkataan post h3 { atau h4}

border:2px dashed #FFFFFF;

text-align: center;

margin:.5em 0 .5em;

padding:0 0 4px;

font-size:140%;

font-weight:normal;

line-height:1.2em;

background:url(URL BACKGROUND);

color:$titlecolor;

}




4. Bagi yg mencari perkataan nih h3.post-title {
korang copy dan paste kod di bawah di bahagian bawah perkataan tu

border: 2px solid #FFFFFF;
background: url(URL BACKGROUND);

5. Masukkan URL BACKGROUND yg korang suka.Kalau nak boleh dapatkan di SINI
search saja kat situ then ambik direct link k!

6. Tulisan ungu ikut citarasa korang nak tukar ke tak untuk adjust ketebalan border.okey

7. Tulisan pink korang boleh tukar nak solid ( __ ) ,dashed (---) atau dotted (.....)


8. Tulisan hijau pulak korang boleh Dapatkan warna di SINI

9. Sekarang jenis border yang melengkung atau sebagainya boleh dapatkan di SINI
Copy dan paste kod border yang korang pilih tu di bahagian bawah kod ni yg korang paste tadi


background: url(URL BACKGROUND);


10. Dah siap PREVIEW dulu! Kalau jadi SAVE ok!

...Terima Kasih Kerana Sudi Membaca...

0 nasihat :):

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reservedhttp://firdausf26.blogspot.com/