Pages

Tuesday, July 17, 2012

Tutorial : Letak background dan border di sidebar title



ok hari tu aku ade ajar korang tentang cara letak background dan border di post title kan kalau terlepas
tutorial tu boleh rujuk SINI dan jangan lupa SINI gak okey.Ok baik lha tutorial seterusnya tentang cara nak
letak bakground dan border di sidebar titile pulak ok.




1. Log in - Dashboard - Design - Edit HTML - Tick Expand Widget Templates


2. Tekan Ctrl + F untuk cari perkataan dibawah ni


.sidebar h2 {

atau

h2 {


3. Lepas tu copy dan paste kod di bawah di bahagian bawah perkataan yg korang cari tadi..

background-image:url(URL GAMBAR);border: 3px solid #FF6699;
-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;


Tulisan Biru : masukkan url gambar background pilihan masing2.dapatkan di SINI.ambik direct link k..
Tulisan Merah : ketebalan border.boleh ditukar mengikut citarasa korang.
Tulisan Oren : jenis border.boleh ditukar kepada solid ( __ ) , dashed ( --- ) , dotted ( ... ) mengikut pilihan korang.
Tulisan Ungu : Warna border.boleh ditukar mengikut pilihan korang.dapatkan kod warna di SINI.
Tulisan kuning : bentuk border..korang boleh pilih di SINI



4. Kalau korang suka background warna korang boleh copy kod di bawah dan pastekan di bahagian bawah perkataan yg korang cari tadi.

background-color:#FFFFFF;border: 3px solid #FF6699;
-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;

Tulisan Hijau : warna background.boleh ditukar ikut pilihan masing2.
Tulisan Merah : ketebalan border.boleh ditukar ikut pilihan masing2.
Tulisan Oren : jenis border.boleh ditukar kepada solid ( __ ) , dashed ( --- ) , dotted ( ... ) mengikut pilihan masing2.
Tulisan Ungu : Warna border.boleh ditukar mengikut pilihan masing2.dapatkan kod warna di SINI.
Tulisan Kuning : bentuk border..korang boleh pilih di SINI mengikut pilihan masing2.

Done! PREVIEW dulu..dah jadi baru SAVE oke



...Terima Kasih Kerana Sudi Membaca...

2 nasihat :):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reservedhttp://firdausf26.blogspot.com/