Pages

Saturday, July 21, 2012

Tutorial : Letak background,border dan buat hover pada blockquote


okey tutorial kali ni siap ada background,border dan
hover sekali jom belajar step by step okey.

Step 1 : Background pada blockqoute

1.Log in -Dashboard -Design -Edit HTML

2. Tekan Ctrl + F untuk cari perkataan di bawah

.post blockquote {

3. Then,copy kod di bawah dan pastekan di bahagian bawah perkataan .post blockquote { tadi k


background-image:url(URL GAMBAR);

Tulisan warna biru tu korang letak url gambar korang okey.

Sekarang sudah siap background pada blockquote okey.

Step 2 :Border dan hover pada blockqoute

1. Caranya sama seperti Step 1 cari perkataan tadi .post blockquote {

2. Kemudian copy dan pastekan kod di bawah di bahagian bawah perkataan tadi k.


background:url(URL BACKGROUND
); padding:5px;
Border:2px dashed #FFFFFF;
colour: #FFFFFF}
blockquote:hover {
background: url(URL BACKGROUND
) repeat right bottom ;
border:2px dashed #FFFFFF;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
}


-Tulisan warna biru tu korang letak url background blockquote korang yg korang buat tadi di Step 1.
-Tulisan
ungu korang boleh ubah untuk ketebalan border (2px dah okey)
-Tulisan merah korang boleh ubah nak solid ,dashed ,dotted untuk border.
-Tulisan hijau korang letak kod warna pilihan korang k.Cari di SINI
-Tulisan pink tu untuk hover iaitu bila sentuh berubah background.korang letak la url background korang kat situ.kalau nak berbeza ngan background sebenar cari yg lain k.
-Tulisan oren tu hover jugak tp tuk border iaitu bila sentuh berubah border lain..korang pilih la nak solid,dashed atau dotted.
-Tulisan hitam tu korang boleh tukar nak border macam mana.Cari di SINI
3. Sudah selesai,PREVIEW dulu! Bila jadi baru SAVE ok!


...Terima Kasih Kerana Sudi Membaca...

0 nasihat :):

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reservedhttp://firdausf26.blogspot.com/